REKRUTACJA DO PROJEKTU
Program Operacyjny Kapitał Ludzki
Działanie 9.2 „Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego”
Wojewódzki Zakład Doskonalenia Zawodowego
w Gorzowie Wlkp. w partnerstwie z Zespołem Szkół Gastronomicznych, dla którego organem prowadzącym jest Miasto Gorzów Wlkp.
rozpoczyna realizację projektu ponadnarodowego
pn. „Hiszpania nie tylko od kuchni”
Cel projektu: podniesienie poziomu i jakości kompetencji zawodowych uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomicznych w zawodzie kucharz poprzez adaptację rozwiązań technologicznych wykorzystywanych w kształceniu gastronomicznym w Hiszpanii na bazie kuchni śródziemnomorskiej poprzez udział w programach rozwojowych.
Projekt trwa 20 miesięcy ( od 01 sierpnia 2013 do 31 marca 2015)
W ramach projektu każdy uczestnik/ uczestniczka obowiązkowo weźmie udział w ścieżce edukacyjnej złożonej znastępujących etapów:
Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze:
- Język angielski 100h październik-grudzień 2013
- Język niemiecki 100h styczeń-marzec 2014
Zajęcia rozwijające kompetencje kluczowe:
- Język hiszpański 200h kwiecień-grudzień 2014
- warsztaty kompetencji społecznych i obywatelskich 24h styczeń 2015
- warsztaty świadomości i ekspresji kulturalnej 24h styczeń 2015
- warsztaty z zakresu przedsiębiorczości 30h wrzesień-listopad 2014
- Doradztwo i opieka pedagogiczno-psychologiczna (indywidualne zajęcia
ścieżki rozwoju) 5h listopad 2013-marzec 2014
- Doradztwo edukacyjno-zawodowe– osobiste port folio 30h –wrzesień-listopad 2014
Kurs zawodowy:
- szkolenie w zakresie kuchni śródziemnomorskiej 150h –styczeń-czerwiec 2014
Praktyki i staże zawodowe:
- staż w restauracjach pałacu w Mierzęcinie 160h (4 tygodnie- lipiec/sierpień 2014)
- praktyka zawodowa w restauracjach w Hiszpanii 160h (4 tygodnie-styczeń/luty 2015)
W PROJEKCIE WEŹMIE UDZIAŁ 20 UCZENNIC I UCZNIÓW ZSG, wybranych w procesie rekrutacji.
Główne kryteria rekrutacji zgodnie z regulaminem projektu:
– dobre wyniki w nauce (w tym ocena z przedmiotu technologia gastronomiczna uzyskana w roku szkolnym 2012/2013)
– wysoka frekwencja na zajęciach szkolnych
Dokumenty rekrutacyjne do pobrania w sekretariacie szkoły na: www.gastronomik.gorzow.pl, www.zdz.gorzow.pl
Ponadto wszyscy uczestnicy otrzymają:
- Materiały piśmiennicze, tj. teczkę, notes, długopis,
- Materiały szkoleniowe, tj. podręczniki, repetytorium, słowniki*,
- Materiały na zajęcia praktyczne w ramach szkoleń zawodowych*,
- Poczęstunek, tj. napoje, posiłek itp.,
- Ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków na czas udziału w stażu*,
- Zakwaterowanie, wyżywienie i przejazd w ramach staży i praktyk wyjazdowych*.
* dotyczy wybranych form wsparcia
Dokumenty do pobrania:
Regulamin projektu
Formularz rekrutacyjny
Zgoda rodziców
Biuro Projektu
Wojewódzki Zakład Doskonalenia
Zawodowego w Gorzowie Wlkp.
Sikorskiego 95
95 722 77 47
Dokumenty rekrutacyjne należy złożyć w sekretariacie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. do 15 września 2013r.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego